Ericsson hjelper Telia slå på 5G i Norge

Telia har slått på sitt kommersielle 5G-nettverk i deler av Norge denne uken, sammen med leverandøren Ericsson, med mål om å ha dekning i hele landet på slutten av 2023.

De første lokasjonene som har fått tilgang til 5G-tjenester er Lillestrøm og deler av Groruddalen i Stor-Oslo, med planer om å utvide seg rundt omkring i byen, samt i Trondheim og Bergen i løpet av året. Telia har satt seg mål om å nå halvparten av Norges befolkning med 5G i løpet av 2021, selv om det fireårige prosjektet med oppgradering av nettverket også inkluderer forbedringer av 4G-nettverket.

Dette er gode nyheter for nordmenn som bor i områder uten bredbåndstilknytning, og som er avhengig av mobilt internett. Med 4G og 5G blir nettet raskere og åpner muligheten for gaming på nettet eller å spille på norske spilleautomater på nett uten lag eller problemer underveis.

I år, fram mot 5G-lanseringen, har Telia jobbet med å oppgradere rundt 40 basestasjoner med Ericssons 5G-teknologi. Operatøren har fått tilgang til to 10 Megahertz-kanaler på 700MHz-båndet i fjor, som har vært en nøkkelbrikke for å kunne rulle ut 5G.

I oktober i fjor utpekte Telia Ericsson som sin eneleverandør for Radio Access Network (RAN), i en 5G-avtale som inkluderer hardware og programvare til 5G New Radio (NR). Ericsson hjelper også Telia med å oppgradere 2G- og 4G-nettverkene sine. På samme tid har operatøren sagt at de skal introdusere 5G-tjenester, med start mot næringsmarkedet, selv om lanseringen denne uken også åpnet 5G-tjenester for privatpersoner.

Telias avtale med Ericsson inkluderer tilgang til den svenske leverandørens Dynamic Spectrum Sharing-programvare (DSS). Med DSS-teknologi trenger ikke operatørene ha dedikerte bånd for 5G, men kan i stedet dele båndresurser til både LTE og 5G. Ericssons produkt kan dynamisk tildele bånd avhengig av trafikk på 1 millisekund. Muligheten til å levere både LTE og 5G på samme bånd, på samme radio, via programvareoppgraderinger, er ventet å gi raskere levering av 5G NR-tjenester.

Ericsson Spectrum Sharing-løsningen (ESS) ble tilgjengelig for kunder i desember i fjor, og operatører som Swisscom, Telstra, Ooredoo og Play, pluss flere andre, har allerede tatt det i bruk. Hvorvidt Telia har tatt i bruk DSS for lanseringen av 5G i Norge er ikke kjent.

I USA har operatører som Verizon indikert at de har planer om å bruke DSS-teknologi for en bred utrulling av 5G senere i år. CEO i Verizon, Hans Vestberg, sa i april at DSS-testene gikk veldig bra, til tross for at ledelsen hos konkurrenten T-Mobile insisterer på at teknologien ikke fungerer optimalt enda.

Administrerende direktør i Telia, Stein-Erik Vellan, har i en pressemelding uttalt at 5G vil gi en bedre kundeopplevelse, inkludert bedre dekning og lavere ping:

– «Vi ønsker for eksempel å tilby kundene våre betydelige høyere datahastighet, og mye høyere datavolum sammenlignet med 4G. Sist, men ikke minst, finnes det et enormt potensial i 5G-teknologien for et mer miljøvennlig og bærekraftig samfunn. Ikke bare vil det føre til et mer effektivt energiforbruk, men også mindre forurensning i byer, og bedre vedlikehold av bygninger og veier, når millioner av ting til kobler seg til nettet i nye løsninger.»

Stein-Erik Vellan ønsker å gi en bedre kundeopplevelse

I pressemeldingen påpekte Vellan også potensialet for nye 5G-klare bruksområder som selvkjørende biler, avanserte tjenester innen produksjon og helsesektoren, og nye mobilspillopplevelser.

– «På samme tid er vi også opptatt av å teste ut 5G sammen med våre kunder og partnere, slik at vi kan få enda bedre innsikt i alle mulighetene», fortsatte han.

Ericssons sjef for Nord- og Sentral-Europa, Jenny Lindqvist, har uttalt at støtte til å koble sammen bransjer vil være 5G-teknologiens største styrke, som vil «framdrive automasjon, gjøre oss mer effektive, mer bærekraftige og åpne opp en hel ny verden av innovasjon.»