Generasjonsgap i netthandelen

Det er femte gangen i år du hjelper din far med å bestille viktige reservedeler. Han har selv mobiltelefon, men det ser ut som han vegrer seg for å bruke den til innkjøp.

Bilde: Pixabay

I dag har de fleste eldre egen mobiltelefon som de benytter flittig, men å få dem til å bruke den til å kjøpe no, eller utføre økonomiske transaksjoner er omtrent umulig.

Henger ikke med

Netthandelen er i kraftig vekst, og Skandinavia med unntak av Finland sitter i førersetet. Voldsomme teknologiske nyvinninger har utløst en bølge av apper for betaling og sørget for bedre nettbutikker og større utvalg. Nesten alle benytter i dag netthandel, men som avisen VG skriver, vegrer mange eldre seg fortsatt.

Etterhvert har mange eldre begynt å betale visse varer og tjenester med nettbank, men betaling fra en mobiltelefon ser ut som å være milevis unna det de er villige til å akseptere. Forskjellene i vaner er så store at man med rette kan snakke om et generasjonsgap.

Kan unge hjelpe?

Den yngre generasjonen bruker alle tjenestene som tilbys av finansinstitusjoner og

mobiloperatører til å  administrere sin personlige økonomi. De benytter datamaskiner og telefoner til å utføre alle typer transaksjoner.

Nå er det mange i finans og butikknæringen som spør seg om det er mulig for de yngre å lære de eldre mer for å sørge for at også de kan nye godt av de mange fordelene for eksempel mobil betaling kan ha.

Til barnas irritasjon klarer de eldre å more seg på steder som kasinospill på Bingo.com, men det blir bråstopp når de skal kjøpe julegaver på nett. Til leverandørenes store fortvilelse får de på langt nær utnyttet det fulle markedspotensialet på grunn av eldre som er sta og vanskelige å overtale.

Bilde: Pixabay

Trenger mest – bruker minst

Mange peker på at de som trenger det mest er de som bruker det minst. Mange eldre er delvis funksjonshemmede og har problemer med mobiliteten. Det sier seg derfor selv at det ville vært en fordel å kunne utføre tjenester fra godstolen hjemme.

De eldre forsvarer seg ofte med at de har dårlig syn. Det er et godt argument fordi feiltasting kan bli dyrt dersom man sender penger til feil sted. Kanskje apputviklere i samarbeid med nettbutikker og finansinstitusjoner være mer imøtekommende og lage spesielle eldreversjonerder det er mye større skrift og kanskje færre funksjoner, for å gjøre det mer brukervennlig.

Generasjonsgap

Per i dag står personer mellom tyve og førti år for sytti prosent av alle nett transaksjoner sammenlignet med gruppen førti til åtti år. Generasjonskløften er enda høyere dersom man ser på mobiltransaksjoner alene. Der står personer mellom tyve og førti år for nitti prosent av alle transaksjonene.

Det finnes alltid et håp i hengende snøre. For eksempel har man til en viss grad lykkes i å lære mange eldre videokonferanser. På denne måten kan de holde kontakten med barn og barnebarn.

Det må bemerkes at denne typen teknologi har blitt mye enklere de seneste årene. Med bare få tastetrykk kan en gammel person nå sine barn på mobiltelefonen, mens en økonomisk transaksjon fortsatt er litt mer komplisert.