Hva er de største fellene med hensyn til økonomien din?

Har du orden på økonomien din? Her kan du sjekke om du har falt i noen av de mest vanlige fellene når det kommer til økonomi og gjeld.

Kommer du ofte hjem etter en tur på byen med varer som opprinnelig ikke stod på innkjøpslisten? Har du kjøpt den nyeste TV-en eller PC-en på markedet på rentefri avbetaling? I følge økonomiske eksperter har du da hoppet direkte i to av de største fallgruvene som finnes når det kommer til privatøkonomien.
På hvilke områder er det vi som oftest gjør de dumme tingene med hensyn til økonomien vår? Hva sier eksperter?

Hva er de største fallgruvene?

1. Egen latskap.
Ofte starter det bra, men så blir allikevel ikke budsjettet oppdatert, eller man oppdaterer ikke budsjettet om lønnen skulle gå opp eller ned, om utgiftene endrer seg opp eller ned. Budsjettet er omtrent som en muskel. Den må trenes, holdes ved like, ikke bli så sliten og gammel at den ikke lenger er i god nok form. Et budsjett som ikke stemmer med virkeligheten er ikke lenger noe godt styringsverktøy for en sunn økonomi.

Et oppdatert budsjett gjør det mye enklere å få styring på inntekter og utgifter, hva du har til disposisjon på slutten av måneden, og hvilke utgifter og kostnader du eventuelt kan snu rundt på, skjære ned på, eller helt og holdent kutte ut.

2. Impulskjøp


Det viktigste du kan gjøre, er å skrive innkjøpslisten hjemme og så bestemme deg for at det er dette du trenger. Verken mer eller mindre.
Et annet forhold som tar drepen på den gode styringen av privatøkonomien, er alle impulskjøpene vi foretar som opprinnelig ikke ble skrevet opp på innkjøpslisten vår.

Det er lett å falle for fristelsen når man går forbi et butikkvindu og ser noe som man kanskje har hatt lyst på lenge, og så; der er det. Og du tenker at ”nå eller aldri, det er ikke sikkert at det er der når jeg kommer tilbake i morgen”. Det samme kan skje når du surfer på nettet og kommer over et tilbud som bare er ”helt vanvittig bra”. På nettet er det enda enklere å handle. Produktene er der bare et lite museklikk unna.

En annen ”sikkerhet” for å unngå for mange impulskjøp er å sette av et bestemt løp som du / dere har bestemt deg / dere for å handle for i måneden. Følg innkjøpslisten så slavisk som mulig. Et godt budsjett vil være en god hjelp. Eventuelt kan dere ha en egen konto for ”det lille ekstra”. Dette er lommepenger som kan benyttes fritt, eller en konto for det som en bare MÅ ha – om det skulle dukke opp noe du har hatt lyst på så lenge at du ikke klarer å stå imot (inn i mellom er det også ok å gi seg selv en ”belønning” for å være motivert til å være sparsommelig og nøktern resten av måneden).

3. Ingen interesse, og troen på det går nok bra
Ja, det ”går”, men det går ikke alltid godt!

4. Overvurdering av egne evner
Når du overvurderer deg selv og din egen ekspertise med hensyn til de mer komplekse områdene innenfor økonomi, kan du fort kjøre i grøfta. Du tror du vet mer enn ekspertene om aksjer. Du tror du har bedre innsikt enn de profesjonelle.

Kjenn din egen begrensning og vær ikke redd for å søke råd og veiledning dersom økonomien begynner å stramme seg til. De fleste av oss hører det vi vil høre, se det vi vil se, og i mange tilfelle er det nettopp denne evnen til å lure oss selv som ender med ”forferdelse”. Selv om vi får gode råd, hører vi fortsatt det vi selv vil høre og kjører vårt eget løp. Vi er med andre ord altfor optimistiske på egne vegne både her og nå og på sikt. Det er helt avgjørende å realitetsorientere seg og se sannheten i øynene.

Dersom vi rådfører oss med ekspertene, går mange av de samme rådene igjen for å unngå fellene som fører til gjeld og et stramt budsjett. Her er noen av de samme rådene fra en annen rådgiver.

1. Rentefrie tilbud
Ikke la deg friste! Det er lett å falle for argumentasjonen om å kjøpe elektronikk, akseptere kjøpekort ol med rentefrie tilbud. Ofte er det bare et markedsføringstriks for å få deg til å kjøpe ting du egentlig ikke har bruk for.

2. Unngå dyre kredittkort og avdragsordninger
Du har helt sikkert fått tilbud om avdragsordninger gjennom uavhengige finansinstitusjoner. I tillegg til at rentene er høye, gir man feil signal til banken. Det kan føre til dårligere betingelser i banken, eller til og med at de ikke lenger ønsker å samarbeide med deg. Mange som har betalingsanmerkninger, begynte med dyre smålån som siden så bare ballet på seg.

3. Dropp overtrekk
Unngå overtrekk og bevilget kredittgrense i banken. Det er dyrt og bør unngås. Lag en betalingsplan som ikke bare er kortsiktig, men som tar hensyn til økonomien på litt lenger sikt.

4. Ta kontrollen
Å ta kontrollen over økonomien betyr at du har styringen og ikke motsatt; at du ikke kjenner til forbruket ditt.