Hvilke muligheter gir 5G?

5G nettet blir nå bygget ut over hele Norge noe som er gode nyheter da vi om ikke lenge vil kunne dra nytte av økt kapasitet og en mye bedre hastighet i mobilnettet, men det er ikke den eneste grunnen til at så mange gleder seg over utbygningen. Hva er egentlig dette 5G nettet og hva kan vi forvente? Fortsett å les, så skal du få svar på mye av det du trenger å vite.

5G – hva er det?

5G står for femte generasjons mobilnettverk. Her snakker vi om en ny infrastruktur som vil legge til rette for en bedre brukeropplevelse samt mange andre nye og spennende muligheter. Til tross for at 4G nettet er relativt raskt, blir dette nettverket bare småtterier sammenlignet med 5G. Vi snakker blant annet om hastigheter som er hele 10 ganger raskere enn det beste 4G nettet kan levere.

Hastighet og en stabil tilkobling er noe vi alle er opptatt av da vi uansett hvor vi befinner oss, forventer å kunne strømme filmer, surfe på nettsider som https://www.casinobonuser.co/ eller snakke med kjæresten på Skype eller Teams. Med 5G slipper vi å bekymre oss for at problemer skal oppstå samtidig som milliarder av enheter kan være tilkoblet til det samme nettet samtidig. Med enheter er det ikke snakk om kun mobiler, men også fabrikker, medisinsk utstyr, biler og mye annet.

5G og samfunnsnytten

Et hav av spennende muligheter åpner seg opp med 5G. Viktige samfunnsfunksjoner og industri kan oppnå store fordeler ettersom databaser, sensorer og maskiner kan sammenkobles for å effektiviseres og analyseres på nye og spennende måter. Vi kommer altså med årene til å se en kraftig boost i effektivitet, pålitelighet og sikkerhet innen helsetjenester og næring som for eksempel matproduksjon.

I private hjem vil nordmenn få tilgang til trådløst bredbånd som er raskere enn noen gang før og områder i Norge som tidligere ikke har hatt mobildekning vil nå kunne glede seg over muligheten til å endelig koble seg til omverdenen.

Kapasiteten og ikke minst hastigheten til 5G gjør at ekstremt store datamengder kan overføres frem og tilbake uten noen form for forsinkelser. Fravær av forsinkelse gjør for eksempel at selvkjørende biler vil kunne sende data om bilens hastighet, posisjon og kommunikasjon med andre kjøretøy til skyen. I skyen blir dataene analysert og sendt tilbake og alt dette skjer umiddelbart. Dette er med på å øke trafikksikkerheten og mange eksperter på området sier at visjonen om ingen drepte i trafikken vil la seg gjennomføre i fremtiden, takket være 5G teknologi.

Mulighetene med 5G er uendelige

I skrivende stund er det ingen som vet hvor grensene for hva som er mulig å få til med 5G går. Det blir på samme måte som da den første iPhonen med berøringsskjerm ble lansert i 2007. Ingen kunne på det tidspunktet forutsi alt som vi har mulighet til å gjøre med en smarttelefon nå i 2021. Derfor jobber mange teknologiselskaper nå for fullt med å finne nye og spennende måter å bruke 5G teknologi på.

Målet for dem er selvsagt å komme med noe som er med på å gjøre hverdagen enklere og som vi alle må ha. Vi venter i spenning og skal følge nøye med på hvordan 5G kommer til å endre samfunnet vårt i fremtiden.