Hvordan lage en logo ?

Det ser kanskje enkelt ut å lage en logo, det er bare å legge på noen farger og bokstaver på papiret, og vips har man en fiks ferdig logo. Men om det virker tilfeldig, er de fleste logoer laget av proffer som har brukt alle sine virkemidler til å skape den perfekte logoen som både får fram budskap, tema og navn på en finurlig måte. Det gjøres med metoder som proffene trykker tett til sitt bryst, men her skal vi få innblikk i noen av metodene de bruker.

Det kreves både ferdigheter innen design, kreativitet og ikke minst kunnskap om markedet. En hver designer kan lage en nøkkelferdig logo, men å beherske alle aspektene rundt det å skape en logo, det er ikke lett. Selv om logo design bare er en liten del av varemerkebyggingen, så er logoen selve bedriftens ansikt utad.

Logo design strategi og forskning

Før man legger pennen til papiret, bør man gjøre grundig forarbeid for å finne ut hva som skal til for nettopp din logo. Det betyr å undersøke markedet grundig. Det kan hende man oppdager fellestrekk innenfor bransjen, slik at man kan bygge på disse erfaringene. Likevel må man ha i bakhodet at de mest suksessrike bedriftene har logoer som går helt mot strømmen.

I planleggingsfasen er det alltid lov å endre retning. La kreativiteten få fotfeste en god stund inn i prosessen. Noen konsept faller fra hverandre når de kommer til det visuelle. Ta imot innspill og alltid vær på utsikt etter forbedringer. Det er alltid en gråsone mellom strategi og design.

Tenk på hvor mye vekt du vil legge i logoen. I dagens teknologiske samfunn er det ikke sikkert logoen er det første møtet med bedriften, heller tvert i mot. Det kan være mange andre faktorer som spiller inn, og det er ikke sikkert en fancy logo er nødvendig. Tenk nøye gjennom hvordan logoen skal fases inn i bransjen.

Skrift og fonter

Når man så har utviklet en ide, bør man vurdere nøye hvilke fonter og skrift som fungere og ikke. Å bruke riktig skrifttype kan være en nøkkelfaktor til suksess, som mange av de mest kjente logoene er rene navnelogoer som er helt avhengig av å formidle budskapet sitt. Om man velger Times New Roman eller Calibri, er kanskje ikke så viktig når du skriver et dokument, men skal du lage en logo, bør du se på de ulike mulighetene. Enkelte elsker Sans Serif fonter fordi de er minimalistiske, mens andre foretrekker Helvetica. De fontene skaper mer symbolikk som man kan endre med farger og vinkling. Brede bokstaver kan virke sofistikerte, mens tette bokstaver kan skape en enhetlig ordgruppe.

Går man ikke for fonter, kan man lage logoen med egen håndskrift, men da skal man være stø på hånden og ha god smak. Coca Cola har hatt en og samme skrift på sin logo helt siden de startet opp på slutten av 1800-tallet.

Prøv å kombinere bokstaver i monogram, slik som for eksempel Yves Saint Laurent YSL. Dette monogrammet er finurlig laget og det er kanskje ikke alle som har merket at bokstavene former et tegn som ligner umiskjennelig på dollartegnet. Det finnes mange slike eksempler, som HH, CC, H&M også videre.

Former og symbolikk

Tenk deg at firmaet har blitt så viden kjent, at du kan fjerne både skrift og andre detaljer, slik at du bare står igjen med det helt basiske. Noen logoer er så godt gjenkjennelige at de kan gjøre nettopp det. Ta for eksempel Nike. Det er noen gylne regler som man bør følge med tanke på symbolikk og form. Først og fremst, hold deg til det enkle. Ikke overøs logoen med pynt og symbolikk uten grunn, da det bare kan gjøre vondt verre. Tenk over i hvilke sammenhenger logoen skal vises, og om den vil bli like bra på en nettside som på et butikkvindu. Har du laget en veldig detaljert logo, så begynn med å fjern element etter element til du står igjen med det mest essensielle.

Former preger mange logoer, men prøv å unngå klisjeaktige lyspærer som ideer eller kloden som tegn på at du selger til hele verden. I følge Bauhaus School of Design, virker trekanter som er gule, sirkler som er blå og grønne firkanter perfekt.

Men husk også at du kan bruke det tomme rommet som inspirasjon. En logo som NBC sitt kjennetegn, bruker sine regnbuefargede dråper til å lage en påfugl. Det er også mulig å bruke humor i logoen hvert fall om den er subtil. Bare se på Amazon sin logo. Ett smil som også antyder at på Amazon finner man alt fra a-z!