Den kanskje viktigste grunnen til å velge WordPress til å lage blogg, er at den er gratis. I tillegg er den fleksibel med mange nyttige tilleggs funksjoner. Gratisversjonen av WordPress laster man ned fra WordPress.org. På internett finner en mange og til dels meget detaljerte beskrivelser av hvordan man bruker WordPress. Dette finnes både som videoer på YouTube og som kombinert tekst og videoer på egne nettsteder. To slike meget detaljerte beskrivelser finner en på wpbeginner.com og startbloggingonline.com. Her finner du også tips til bloggere.
I denne artikkelen er bare noen hovedpunkter tatt med. Man finner til og med podcaster som forklarer WordPress og hvordan plugins fungerer.
Det er to ting en trenger før en starter en WordPress blogg. For det første trenger man et domene navn. Dette navnet vil bli navnet på bloggen. For det andre trenger man en konto som er den adressen eller området bloggen har på internettet.
I mange tilfeller koster det noe å etablere og vedlikeholde et domene navn. Takket være Bluehost kan WordPress tilby gratis domene navn. Bluehost er et selvstendig firma som har samarbeidet med WordPress siden 2005 og administrerer millioner av domene navn og internett adresser. Domene navnet er det navnet brukere må taste for å få tilgang til bloggen. Det er derfor nyttig å tenke seg godt om når en velger domene navn slik at det både er informativt og lett å huske.
På Bluehost kan man også etablere en internettkonto. Internett kontoen er den adressen som man laster ned WordPress til. En hver webside trenger en internettadresse hvor WordPress kan installeres. Etter å ha valgt adresse vil en få en e-post med fremgangsmåte på hvordan man installerer WordPress og beskytter siden sin med passord.
Det neste skrittet vil være valg av tema. Tema bestemmer hvordan bloggsiden vil se ut. Første gang man besøker bloggen sin vil den ha et ganske kjedelig oppsett. Det finnes imidlertid mange tusen tema og velge mellom. Mange tema er gratis, men det finnes også spesielle tema som man må betale for. Det er derfor ganske enkelt å gi sin nettside et mer personlig preg. Det er også enkelt å endre tema hvis man ikke er fornøyd med førstevalget. Etter å ha valgt og installert det tema man ønsker kan man begynne å skrive sin første blogg.
For å skrive en blogg trykker en på «Posts» i Add New menyen. Dette etablerer et område hvor en kan skrive sin blogg. Etter å ha skrevet det man ønsker trykker man Publish knappen.
På siden for Post vil det også være mange andre muligheter slik som for eksempel Categories og Tags. Dette er ulike måter å organisere bloggen på.
WordPress har sin egen terminologi. Det kan derfor være lurt for nybegynnere å lese grundig igjennom hva som er forskjellen på Categories og Tags, Pages og Sites. Dette finner en mer om å de nevnte nettsidene.
I tillegg til at WordPress er et nyttig verktøy hvis en skal etablere en webside eller en blogg, gir WordPress et utall av muligheter til å definere og styre forholdet til omverdenen. Dette skjer ved bruk av ulike plugins.