Bestill varer og tjenester på internett

Internett er den aller største markedsplassen du kan tenke deg. Her finner man ikke bare stoff og de lokale tilbudene, men på internett har man fri adgang til å finne mer ut om alle verdens markeder.

Dette har også de store kjedene og merkevare-holderne funnet ut for lenge siden, og har for lengst etablert seg med egne hjemmesider på internett, slik at folk kan bestille varer og tjenester direkte fra deres egne stue.

Men også mindre aktører og privatpersoner kan legge ut sine varer og tjenester på internett og på den måten skape et levebrød på denne måten.

Det er likevel konsumentens muligheter vi er ute etter i denne artikkelen. For som sagt, internett er verdens største marked.

Det som er fint med internett er informasjonen man kan skaffe seg ved hjelp av noen få tastetrykk. Dette er noe helt nytt for forbrukeren som kanskje tidligere måtte stole på den glatte selgeren som ville selge deg varen. Det er ting som:

  • Pris
  • Kvalitet
  • Tilgjengelighet

Som ofte er viktig for en forbruker. Ved hjelp av internett vil alle disse variablene bli avslørt. I tillegg vil man kunne lete opp ekstra informasjon i form av:

  • Tester
  • Forbrukeranmeldelser
  • Reklame

Som er tilgjengelige bare ved noen enkle søk.

Det man fort vil finne ut når man skal bestille varer og tjenester på internett, er at de som oftest er billigere enn hva man ellers ville ha funnet i det menneskelige markedet. Det er det en rekke grunner til, men hovedårsaken er at det er mange færre ledd som skal ha en del av kaka:

  • Leverandøravgift
  • Grossist
  • Fraktkostnader

Det man ofte må tenke på er at dersom man handler varer og tjenester fra utlandet, altså en internettbutikk som har et utsalgssted i utlandet, så må man betale merverdiavgift på varer over en viss sum når man «drar kortet«. I Norge er den grensen satt til 350 kroner. Merverdiavgiften er på 25%. Dette er en sum som er lagt inn i salgssummen på andre varer man handler i fysiske butikker i Norge.

Så hvorfor velge internett?

Ovenfor har vi nevn en rekke fordeler ved å handle varer og tjenester på internett. Samtidig skal man vite at det også er flere fordeler ved å handle på internett. For det første kan man selv bestemme hvilken forretning man vil handle med. I den fysiske verden er det bare et begrenset antall butikker og tilbydere, mens på internett kan man velge mellom millioner av aktører.

I tillegg kan man sammenligne priser på mange forskjellige måter. Enten kan man bruke en såkalt sammenligningstjeneste, som for eksempel prisjakt.no. Man kan også sjekke opp priser ved å sammenligne selv. Finner man varen hos flere aktører, er det bare å klikke seg inn på nettsiden deres og lese om betingelsene deres.

Når du sitter hjemme og bestiller varer og tjenester, belaster du ikke miljøet med å kjøre en fossildrevet bil hit og dit, og du sparer penger som du kan bruke på andre ting, for eksempel regninger eller annet.