Bruke sosiale medier på nettet

Sosiale medier er det vi kaller programmer der vi deler private og andre bilder og saker med venner og bekjente. Det fleste sosiale medier er fullstendig åpne slik at alle som vil har tilgang til å lese og se bilder av det en person har lagt ut. Selv om mange sosiale medier har aldersgrenser, er det likevel mange barn som bruker dem, enten med falsk identitet eller med endret fødselsdato. En av grunnene til at det er aldersgrenser på disse sosiale mediene, er at det finnes personer som vil ødelegge for andre og misbruke barns uskyldighet. Mange bruker sosiale medier til å holde kontakt med venner og familie, mens andre ønsker å bruke sosiale medier til å promotere seg selv eller en bedrift. De mest kjente sosiale medier for oss nordmenn er:

 • Facebook
 • Instagram
 • Twitter
 • Snapchat

Vi kan nesten si at disse sosiale mediene er slags samfunn, og i mange sammenhenger kalles de også nettsamfunn. Det er fordi de speiler samfunnet i den virkelige verden. Facebook og Snapchat er kanskje de sosiale mediene som tar utgangspunkt i å samle familie og venner, mens de andre springer ut fra felles interesser, religion, forretningsideer også videre. Derfor er det like vanlig å ha følgere på nettsamfunn som Instagram og Twitter enn folk man nødvendigvis kjenner godt. Derfor er det vanligere å skape en konto hvor dette i mye større grad kommer fram på Instagram enn på Facebook. Så er man interessert i fotografering, så vil kontoen på Instagram være fylt med foto-effekter, mens Facebook-kontoen er mer en beskrivelse av personen.

Andre sosiale medier er:

 • LinkedIn
 • Youtube channel
 • Google+
 • Pinterest
 • Reddit
 • Tumblr
 • Flickr
 • Myspace

Det kan være lurt å bruke sosiale medier med omhu. Det er fordi om man ikke er varsom, så vil all mulig informasjon om deg være offentlig for hele verden. Tar man for eksempel LinkedIn, som er en plattform hvor nærings -og forretningsavtaler kan skapes og der folk knytter kontakter i et slags globalt nettverk. Men knytter man LinkedIn kontoen opp mot Facebook kontoen eller Twitter, så er det ikke sikkert man lenger knytter interessante kontakter mer. For det er ikke sikkert raljeringen din på Twitter om USAs president eller forkjærligheten din for lettkledde damer på Snapchat, gjør seg så godt blant dine nye kontakter på LinkedIn. Dessuten vil alt det man har lagt ut tidligere også være tilgjengelig.

Derfor kan man velge å knytte sammen kontoer som sammenfaller med de ulike temaene. Kanskje kan man ha en konto på Instagram som viser interessen for fjellturer i norsk natur. Facebook kontoen kan du enten ha som en side for å holde kontakten med gamle venner og bekjente, og man kan i tillegg opprette egne sider med tema som kan linkes direkte opp mot LinkedIn og Twitter. Derfor er det smart å tenke igjennom hva man legger ut før man knytter sammen mange kontoer. Noen er for ren glede og underholdning, mens andre kan faktisk hjelpe deg i å komme videre i karrieren din. Så bruk de sosiale medier med kløkt og finesse.