Hva har internett gjort med vår tilgang på kreditt?

Det er ikke mange år siden man måtte møte opp i banken hvis man skulle låne penger til et depositum eller øke kredittgrensen på kredittkortet. Nå kan du gå inn på en nettbank å låne mer penger enn du tjener på 1 år på 1-2-3. Internett har virkelig revolusjonert hvor tilgjengelig penger og kreditter er.
Man kommer ikke unna at denne utviklingen ikke har vært heldig for veldig mange nordmenn. Det sitter ganske mange unge nordmenn mellom 25 og 40 år med svært høy forbruksgjeld. Dette er et resultat av at kreditt har vært så tilgjengelig at folk har lånt på impuls flere ganger. Til slutt så blir totalsummen så høy at man gir opp. Da dukker det plutselig opp inkassovarsler og betalingsanmerkninger. Disse menneskene er så desperate etter penger at de som regel ikke slutter å låne før en bank setter ned foten sin.
Heldigvis så får vi nå et gjeldsregister som kommer til å verne de låneglade fra seg selv og beskytte bankene. Dette var virkelig på høy tid og vil ha en effekt ved at bankene kommer til å si stopp til disse menneskene. Gjeldsregisteret er et fint eksempel på hvordan internett kan gjøre verden bedre for alle parter.
Nå skal vi ikke bare svartmale internett sin påvirkning på lån og kreditt. For noen år siden så måtte du kanskje vente på svar en uke før banken ga deg ja eller nei. Det samme gjelder kundeservice, de aller fleste syntes det er veldig kjekt å chatte med banken sin. Alt skal jo skje mye fortere og jeg tror de færreste av oss hadde klart oss uten nettbank nå. Nå kan du få et boliglån på dagen og du kan betale regninger på 1-2-3.
Hvordan kommer fremtiden til å se ut?
Det er ikke like enkelt å spå fremtiden men for oss forbrukere så ser den veldig god ut. Teknologien som internett muliggjør kommer til å gjøre det bedre for oss på sikt. Det snakkes nå om at blockchain er internett 3.0. Hvis eksperimentene med blockchain fungerer så kan man forvente at rentene vil synke og at bankene slik vi kjenner dem i dag forsvinner.
Nå er det større fokus på å lage løsninger som gjør ting enklere og billigere for oss å å bruke. Inntil nå så har det vært mer fokus på å lage løsninger for å tjene mest mulig penger penger uten mer jobb. Den perioden er nå over og de som ikke henger med her kommer til å slite.